CUKINIA KONSERWOWA.docx

(33 KB) Pobierz

Magia w kuchni

piątek, 6 sierpnia 2010


http://1.bp.blogspot.com/_NbTjmjqhrhA/TFxsnBaeAvI/AAAAAAAAEvw/kQ-vyKtbgho/s320/cukinia+w+occie+1.jpg
CUKINIA KONSERWOWA

 

4 kg CUKINII (po oczyszczeniu 3300)
2 LITRY WODY
3 SZKLANKI OCTU
2 ŁYŻKI SOLI KAMIENNEJ 
1 SZKLANKA CUKRU
CHRZAN
ZELE ANGIELSKIE
PIEPRZ W ZIARENKACH
SUCHA LUB ŚWIERZA PAPRYCZKA CHILI
CZOSNEK

Cukinie oczyścić z miękkiego miąższu i pokroić w paski - poukładać ciasno w słoiku. Następnie zagotować wodę z cukrem,solą i octem, wystudzić. W międzyczasie włożyć do każdego słoiczka po dwa kawałki chrzanu, po dwa ząbki czosnku, po kawałku papryczki chili, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.  Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować w wodzie od zagotowania 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

www.magiawkuchni.blox.pl

Autor: kasandraa6 o 13:20

 

Potrzebne składniki:

·         2 kg cukinii

·         czosnek

·         koper

·         liść laurowy

·         ziele angielskie

·         gorczyca

·         marchew (pokrojona w plasterki do dekoracji)

·         Zalewa:

·         4 szklanki wody

·         1 szklanka octu 10%

·         2 łyżki cukru

·         2 łyżki soli

Opis przygotowania:

Cukinię obieramy, usuwamy miąższ z pestkami, kroimy w paski, wkładamy do słoików i dodajemy przyprawy. Zalewamy wodą z octem, solą i cukrem. Zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 15-20 minut od zagotowania.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin