Magia w kuchni
piątek, 6 sierpnia 2010
CUKINIA KONSERWOWA
4 kg CUKINII (po oczyszczeniu 3300)2 LITRY WODY3 SZKLANKI OCTU2 ŁYŻKI SOLI KAMIENNEJ 1 SZKLANKA CUKRUCHRZAN ZELE ANGIELSKIEPIEPRZ W ZIARENKACHSUCHA LUB ŚWIERZA PAPRYCZKA CHILI CZOSNEKCukinie oczyścić z miękkiego miąższu i pokroić w paski - poukładać ciasno w słoiku. Następnie zagotować wodę z cukrem,solą i octem, wystudzić. W międzyczasie włożyć do każdego słoiczka po dwa kawałki chrzanu, po dwa ząbki czosnku, po kawałku papryczki chili, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować w wodzie od zagotowania 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.www.magiawkuchni.blox.pl
Autor: kasandraa6 o 13:20
Potrzebne składniki:
· 2 kg cukinii
· czosnek
· koper
· liść laurowy
· ziele angielskie
· gorczyca
· marchew (pokrojona w plasterki do dekoracji)
· Zalewa:
· 4 szklanki wody
· 1 szklanka octu 10%
· 2 łyżki cukru
· 2 łyżki soli
Opis przygotowania:
Cukinię obieramy, usuwamy miąższ z pestkami, kroimy w paski, wkładamy do słoików i dodajemy przyprawy. Zalewamy wodą z octem, solą i cukrem. Zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 15-20 minut od zagotowania.
tatanka.com