Ciasto z delicjami i galaretką
Składniki:
Biszkopt różowy:
4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1 kisiel wiśniowy 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt makowy:
Tak samo robić, tylko zamiast kisielu dodać 3 łyżki maku (suchy) Upiec ciasto makowe.Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (renety) 2 galaretki agrestowe kilka łyżek cukruMasa różowa:
1/2 lirta kremówki 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:
2 paczki delicji 2 galaretki truskawkowe(rozpuścić w 2 1/2 szkl wrzątku)
Jak przyrządzić:
Białka ubić, dodać cukier ubijać,dodać żółtka dalej ubijać dodać kisiel, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i upiec biszkopt.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć z cukrem. Dodać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubijać, dodać cukier puder na końcu dodać tężejącą galaretkę(rozpścić w 3/4 szkl wrzątku)Przekładać ciasto:
Biszkopt różowy-masa jabłkowa-biszkopt makowy-delicje-masa różowa-galaretka pokrajana w kostkę.
Tupek3232