Panforteskorka strata z 2 cytryn skorka strata z 2 pomarańczy
100g migdałów, łuskanych ze skorka
100g orzechów laskowych, łuskanych bez skorki
1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu1 łyżka kakao100g maki 100g cukru (org. 150g)4 łyżki miodu2 łyżki masłacukier puder do oproszenia
Zaczęłam do przygotowana foremki: 20cm niska, kwadratowa foremkę lekko posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia (można użyć innej - głębszej i mniejszej).
Piec rozgrzałam do 150C i na plaska blachę wysypałam orzechy, wsunęłam do pieca i prażyłam ok. 15 minut. Następnie wsypałam je do miski , dodałam skórkę z cytryn i pomarańczy, make, kakao i przyprawy.
W rondlu na średnim ogniu stopiłam cukier z miodem. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam ok. 1 minuty. Szybko mieszając dodałam stopniowo masło i wsypałam do rondla przygotowaną miksturę z cytrusami i orzechami. Wymieszałam porządnie i natychmiast przełożyłam ciasto do przygotowanej blaszki (nie ma potrzeby wyrównywania wierzchu). Piekłam ok. 30 minut w 150C. Przed zdjęciem papieru dokładnie wystudziłam w foremce. Oprószyłam cukrem pudrem.
Tupek3232