Panforte.doc

(236 KB) Pobierz
Panforte

Panforte

skorka strata z 2 cytryn
skorka strata z 2 pomarańczy

100g migdałów, łuskanych ze skorka

100g orzechów laskowych, łuskanych bez skorki

1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka kakao
100g maki
100g cukru (org. 150g)
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
cukier puder do oproszenia

 

                               

 

 

Zaczęłam do przygotowana foremki: 20cm niska, kwadratowa foremkę lekko posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia (można użyć innej - głębszej i mniejszej).

Piec rozgrzałam do 150C i na plaska blachę wysypałam orzechy, wsunęłam do pieca i prażyłam ok. 15 minut. Następnie wsypałam je do miski , dodałam skórkę z cytryn i pomarańczy, make, kakao i przyprawy.

W rondlu na średnim ogniu stopiłam cukier z miodem. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam ok. 1 minuty. Szybko mieszając dodałam stopniowo masło i wsypałam do rondla przygotowaną miksturę z cytrusami i orzechami. Wymieszałam porządnie i natychmiast przełożyłam ciasto do przygotowanej blaszki (nie ma potrzeby wyrównywania wierzchu). Piekłam ok. 30 minut w 150C. Przed zdjęciem papieru dokładnie wystudziłam w foremce. Oprószyłam cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin