Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5
· 2 kg patisonów, jak najmniejszych
· ziele angielskie
· 2 cebule
· 10 ząbków czosnku
· 10 liści larowych
· pieprz ziarnisty
· 1 marchew
· koper, kwiatostan
· gorczyca
· 1 papryczka chilli
· ZALEWA:
· 1,5 litra wody
· 350ml octu
· 8 łyżek cukru
· 6 łyżek soli
Marynowane patisony to idealny dodatek do drugiego dania.
Patisony umyc, oczyścic. Do czustych słoików wkładac po 2 listki laurwe, ok 4-5 ziarem ziela angielskiego, kawałek cebuli, paski marchwi, kawałek chilli, ok 1 łyżeczkę gorczycy, ok 5-8 ziarem pieprzu i po 2 ząbki czosnku przekrojonych oraz kawałek niewielki kopru. Zagotowacwszystkie składniki zalewy i gorącą zalac słoiki. oczyścic i zakręcic, pasteryzowac ok 15 minut.
tatanka.com