KURCZAK MARYNOWANY
( na ciepło lub na zimno)
1 kurczak (ok. 1 kg),
1 cytryna,
1 por,
1 marchew,
1cebule,
2-3 gałązki selera,
2 gałązki kolendry,
nieco tymianku (żywego lub suszonego),
¼ l wina białego wytrawnego,
4 łyżki octu winnego,
1 szklanka wody,
4-5 goździków,
oliwa z oliwek,
sól.
Kurczaka po umyciu dzielimy na mniejsze części. Powinno wyjść ich 8-10. W garnku robimy mieszaninę z octu, wina, goździków, soli i wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kolejno przesmażamy na niej na rumiano przygotowane kawałki kurczaka. Wrzucamy je do garnka z winną zalewą. Następnie w ciągu krótkiej chwili przesmażamy pokrojone w plasterki marchew i cebulę oraz pokrojone na nieco wyższe słupki kawałki pora. Jarzyny wkładamy do garnka z kurczakiem.
Dokładamy 3-4 cienkie półplasterki cytryny. Gałązki selera i kolendry. Danie dusimy pod przykryciem 30 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie. Przykrywamy i wkładamy do schłodzenia i zamarynowania do lodówki, co najmniej na 5 godzin. Może też spokojnie doczekać na konsumpcję dłużej, np. całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wyciągamy zmacerowane kawałki cytryny. Delikatnie odejmujemy kości z kawałków mięsa. Na ciepło:
Podajemy na półmisku wraz z sosem i jarzynami, w których mięso było duszone. Dekorujemy cienko skrojonymi wzdłuż plasterkami cytryny. Dobrym dodatkiem jest ryż.
Na zimno:
Tak samo, jak na ciepło, już bez ryżu. Możemy ładnie skroić kawałki kurczaka na plastry, udekorować częścią jarzyn z duszenia. Podać z cytryną i plasterkami mango. Całość polać marynatą, w której był robiony.
Gryzmek