KURCZAK MARYNOWANY.doc

(25 KB) Pobierz

                               KURCZAK MARYNOWANY                              

                                 ( na ciepło lub na zimno)

        

 

                                                1 kurczak (ok. 1 kg),

                                                  1 cytryna,

                                                    1 por,

                                                  1 marchew,

                                                  1cebule,

                                          2-3 gałązki selera,

                                             2 gałązki kolendry,

                                                nieco tymianku (żywego lub suszonego),

                                           ¼ l wina białego wytrawnego,

                                             4 łyżki octu winnego,

                                               1 szklanka wody,

                                          4-5 goździków,

                                                oliwa z oliwek,

                                                     sól.

 

 

Kurczaka po umyciu dzielimy na mniejsze części. Powinno wyjść ich 8-10. W garnku robimy mieszaninę z octu, wina, goździków, soli i wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kolejno przesmażamy na niej na rumiano przygotowane kawałki kurczaka. Wrzucamy je do garnka z winną zalewą. Następnie w ciągu krótkiej chwili przesmażamy pokrojone w plasterki marchew i cebulę oraz pokrojone na nieco wyższe słupki kawałki pora. Jarzyny wkładamy do garnka z kurczakiem.

Dokładamy 3-4 cienkie półplasterki cytryny. Gałązki selera i kolendry. Danie dusimy pod przykryciem 30 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie. Przykrywamy i wkładamy do schłodzenia i zamarynowania do lodówki, co najmniej na 5 godzin. Może też spokojnie doczekać na konsumpcję dłużej, np. całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wyciągamy zmacerowane kawałki cytryny. Delikatnie odejmujemy kości z kawałków mięsa. Na ciepło:

Podajemy na półmisku wraz z sosem i jarzynami, w których mięso było duszone. Dekorujemy cienko skrojonymi wzdłuż plasterkami cytryny. Dobrym dodatkiem jest ryż.

Na zimno:

Tak samo, jak na ciepło, już bez ryżu. Możemy ładnie skroić kawałki kurczaka na plastry, udekorować częścią jarzyn z duszenia. Podać z cytryną i plasterkami mango. Całość polać marynatą, w której był robiony.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin