GYROS I TZATZIKI
½ kg karkówka,
1 duża cebula,
1 główka czosnku
1 op przyprawa do grosa ,
olej (oliwa),
sól, pieprz,
1 op serka twarożkowego bieluch,
1 ogórek zielony,
Karkówkę tniemy na paseczki ok 0,5,-1 cm (jak na strogonova) Ja osobiście wykrawam tłuszczyk ale jak ktoś lubi to można razem z nim. Przekładamy do pojemnika. Kroimy cebulę w nie za dużą kostkę dokładamy do mięsa. Wyciskamy czosnek -ile kto lubi-ja lubię dużo. Wsypujemy przyprawę do gyrosa, dodajemy sól i pieprz.
Zalewamy oliwą(olejem) tyle aby wszystko wymieszać, mięso ma być śliskie .Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu.
Tzatziki :
Serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski, trzemy ogórek do niego. Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy.
Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda.
Można podawać z frytkami. ryżem, surówkami.
Gryzmek