GYROS I TZATZIKI.doc

(26 KB) Pobierz

                      

 

 

 

                            GYROS I TZATZIKI

 

                             ½ kg karkówka,

                             1 duża cebula,

                             1 główka czosnku   

                             1 op  przyprawa do grosa ,

                               olej (oliwa),

                               sól, pieprz,

                            1 op serka twarożkowego bieluch,

                            1 ogórek zielony,

 

 

 

    Karkówkę tniemy na paseczki ok 0,5,-1 cm (jak na strogonova) Ja osobiście wykrawam tłuszczyk ale jak ktoś lubi to można razem z nim. Przekładamy do pojemnika. Kroimy cebulę w nie za dużą kostkę dokładamy do mięsa. Wyciskamy czosnek -ile kto lubi-ja lubię dużo. Wsypujemy przyprawę do gyrosa, dodajemy sól i pieprz.

   Zalewamy oliwą(olejem) tyle aby wszystko wymieszać, mięso ma być śliskie .Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu.

            Tzatziki :

Serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski, trzemy ogórek do niego. Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy.

Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda.

         Można podawać z frytkami. ryżem, surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin