BABKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
BABKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI

 

                  BABKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI

 

     

 

                                        1 kg ziemniaków

                                        5 dag cebuli

                                    30 dag pieczarek

                                   11/2 dag oleju

                                      2 jaja

                                        2 dag masła

                                        7 g bułki tartej do formy

                                      10 dag sera podpuszczkowego

                                           sól, pieprz

 

   

 

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić i przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć na oleju, wymieszać z ziemniakami, żółtkami, ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić solą i pieprzem.

Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Wyrównać powierzchnię, upiec.

Wyłożyć z formy na żaroodporny półmisek, posypać startym serem i zapiec. Podawać z surówkami i sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin