BABKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI
1 kg ziemniaków
5 dag cebuli
30 dag pieczarek
11/2 dag oleju
2 jaja
2 dag masła
7 g bułki tartej do formy
10 dag sera podpuszczkowego
sól, pieprz
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić i przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć na oleju, wymieszać z ziemniakami, żółtkami, ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Wyrównać powierzchnię, upiec.
Wyłożyć z formy na żaroodporny półmisek, posypać startym serem i zapiec. Podawać z surówkami i sosami.
Gryzmek