ZIMNE BYCZKI.doc

(25 KB) Pobierz
ZIMNE BYCZKI

 

                                 ZIMNE BYCZKI                

 

 

 

                                     ¾ kg ziemniaków

                                        kwas z kiszonej kapusty

                                      5 dag kiszonej kapusty

                                      3 dag cebuli

                                        pieprz, liść laurowy

                                    ¼ litra śmietany

                                    2 dag mąki

 

 

 

Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kapusty (proporcje: 3 części wody, 1 część kwasu lub 4:1 - w zależności od upodobania), z dodatkiem niewielkiej ilości kapusty kiszonej, pokrojonej w półplasterki cebuli, pieprzu i listka laurowego.

Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, a do otrzymanego wywaru dodać wymieszaną z mąką śmietanę.

Ponownie zagotować i ewentualnie przyprawić do smaku cukrem.

Ziemniaki podawać na talerzu i spożywać z otrzymanym "octem", podanym w kubeczkach do barszczu.

Identycznie przyrządzona potrawa, lecz bez odcedzenia ziemniaków, po dodaniu śmietany kraszona jest tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Spożywa się ją jak tradycyjne zupy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin