DORSZ Z JABŁKAMI
(może być inna ryba)
60-70 dag filetów z dorsza
½ kg kwaśnych jabłek
½ kg cebula
3 łyżki oliwa
sól
pieprz
tymianek
Kawałki dorsza skraplamy sokiem z cytryny( dużo soku), kroimy jabłka i cebulę na ósemki( koniecznie ze skórą).
Pokrojoną cebulę podsmażamy przez chwilę na oliwie - tak by lekko się zeszkliła. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wkładamy warstwę cebuli, na nią kładziemy jabłka, na jabłka układamy kawałki dorsza - pokrojonego w dość cienkie dzwonki - kawałki powinny mieć po około 2 cm grubości.
Wszystko to posypujemy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Na rybie ląduje reszta cebuli i jabłek. Całość zalewamy szklanką wytrawnego wina. Potrawa wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Zapiekamy około 40 minut - potrawa jest gotowa, wtedy, kiedy ryba jest miękka.
Gryzmek