DORSZ Z JABŁKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
DORSZ Z JABŁKAMI

                              DORSZ Z JABŁKAMI

                              (może być inna ryba)

 

 

  

                            60-70 dag  filetów z dorsza      

                             ½ kg kwaśnych  jabłek

                             ½ kg cebula

                              3 łyżki oliwa

                                 sól

                                 pieprz

                                 tymianek

 

 

 

 

Kawałki dorsza skraplamy sokiem z cytryny( dużo soku), kroimy jabłka i cebulę na ósemki( koniecznie ze skórą).

Pokrojoną cebulę podsmażamy przez chwilę na oliwie - tak by lekko się zeszkliła. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wkładamy warstwę cebuli, na nią kładziemy jabłka, na jabłka układamy kawałki dorsza - pokrojonego w dość cienkie dzwonki - kawałki powinny mieć po około 2 cm grubości.

Wszystko to posypujemy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Na rybie ląduje reszta cebuli i jabłek. Całość zalewamy szklanką wytrawnego wina. Potrawa wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

Zapiekamy około 40 minut - potrawa jest gotowa, wtedy, kiedy ryba jest miękka.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin