SAŁATKA KALIFORNIJSKA
1 duże czerwone jabłko
2 pomarańcze bez pestek
7 dag białych winogron bez pestek
7 dag czarnych winogron bez pestek
25 dag białej kapusty
2 łyżki prażonych ziaren słonecznikowych
2 łyżki szczypiorku
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól
Wszystkie owoce, kapustę i szczypiorek dokładnie umyć i osaczyć z wody. Nie obrane jabłko pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki o grubości 2-3 milimetrów i Zaraz skropić je sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało.
Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Winogrona oderwać od gałązek. Kapusty posiekać na paseczki o grubości l milimetra. Szczypiorek drobno pokroić.
Sos.
Rozetrzeć sól i pieprz 2 sokiem cytrynowym. Dodać oliwę i wymieszać. W dużej misce wymieszać dokładnie sos z owocami, kapustą i szczypiorkiem.
Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Gryzmek