SAŁATKA KALIFORNIJSKA.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA KALIFORNIJSKA

 

                              SAŁATKA KALIFORNIJSKA

 

 

 

                                   1 duże czerwone jabłko

                                   2 pomarańcze bez pestek

                                  7 dag białych winogron bez pestek

                                  7 dag czarnych winogron bez pestek

                                25 dag białej kapusty

                                  2 łyżki prażonych ziaren słonecznikowych

                                  2 łyżki szczypiorku

 

                             Sos:

                                 2 łyżki soku z cytryny

                                2 łyżki oliwy

                                    sól

                Wszystkie owoce, kapustę i szczypiorek dokładnie umyć i osaczyć z wody. Nie obrane jabłko pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki o grubości 2-3 milimetrów i Zaraz skropić je sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało.

Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Winogrona oderwać od gałązek. Kapusty posiekać na paseczki o grubości l milimetra. Szczypiorek drobno pokroić.

 

   Sos.

Rozetrzeć sól i pieprz 2 sokiem cytrynowym. Dodać oliwę i wymieszać.  W dużej misce wymieszać dokładnie sos z owocami, kapustą i szczypiorkiem. 

Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin