SAŁATKA PROWANSALSKA.doc

(25 KB) Pobierz
SAŁATKA PROWANSALSKA

 

                  

 

 

                                  SAŁATKA PROWANSALSKA           

 

 

 

                                    10 dag zielonej fasolki szparagowej,

                                         sól,

                                2 - 3 liście sałaty,

                                     4 rzodkiewki,

                                     1 jajko na twardo,

                                     1 pomidor,

                                        plaster wędzonej szynki.

 

                               SOS :

                                   3 łyżki majonezu,

                                   1 łyżka zmielonej gorczycy,

                                   1 łyżka śmietany kremówki.

 

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko pokroić w plasterki.

Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce.

Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami

jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą rzodkiewkę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin