SAŁATKA Z BOBU.doc

(25 KB) Pobierz
SAŁATKA Z BOBU

 

                 

 

                                             SAŁATKA Z BOBU       

 

 

 

                                       30 dag młodego bobu,

                                         6 pieczarek (20 dag),

                                         1 cytryna,

                                      ½ szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju,

                                        2 łyżki natki pietruszki,

                                        2 łyżki wytrawnego wina,

                                        2 łyżki świeżej bazylii,

                                        1 łyżka sosu sojowego,

                                           pieprz, sól.

 

 

Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki.

Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię. Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin