SAŁATKA Z BOBU
30 dag młodego bobu,
6 pieczarek (20 dag),
1 cytryna,
½ szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki wytrawnego wina,
2 łyżki świeżej bazylii,
1 łyżka sosu sojowego,
pieprz, sól.
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki.
Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię. Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Gryzmek