SOS Z MANGO.doc

(26 KB) Pobierz
SOS Z MANGO

                                     SOS Z MANGO         

 

 

 

Śmietankowo-owocowy sos, który sprawia, że szlachetne ingrediencje, takie jak: ryby. krewetki czy langusty, a także delikatne liście sałaty rozwijają w pełni swój smak. Do tych sałatek można dodać ugotowane na twardo jaja, groszek, kukurydze lub grzyby, Sałaty liściaste można komponować z pieczonym drobiem lub delikatnymi gatunkami szynki.

Obrać 1 dojrzały owoc mango, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z 2 łyżeczkami soku cytrynowego.

½ łyżeczki soli i szczyptę świeżo zmielonego białego pieprzu mieszać z 2 łyżkami octu winnego, aż do całkowitego rozpuszczenia soli.

4-5 łyżek neutralnego w smaku oleju z pierwszego tłoczenia wymieszać 2 zieleniną i szalotkami. Kto lubi, może dodać trochę czosnku przeciśnietego przez praskę.

Żółtka utrzeć z ½  łyżeczki soli, szczyptą świeżo zmielonego białego pieprzu i 1 łyżką łagodnego octu. Do ucieranego żółtka dolewać 10 łyżek oleju, najpierw kroplami, później cienkim strumieniem.

Do soku cytrynowego dolewać, cienkim strumieniem, 20 dag śmietany, ubijając trzepaczka, W miarę ubijania sos staje się coraz bardziej zawiesisty.

2 łyżeczki miodu podgrzać w niewielkiej ilości soku pomarańczowego  rozpuścić, dodać szczyptę soli i  1 łyżeczkę łagodnej musztardy, 6 łyżek śmietany i dobrze wymieszać.

 

Uwaga!

Ucierać równomiernie, żeby powstał jednolity białawy sos. Jeżeli na powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, należy dolać kilka kropli letniej wody.

Sos należy ubijać tak długo, aż powstanie puszysty krem. Sos podać w oddzielnym naczyniu.

 

2 łyżki tłustego białego sera wymieszać ze śmietaną z miodem i połączyć z masą z mango. Sos doprawić solą musztardą i ewentualnie miodem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin