LASAGNA Z SOSEM I GRZYBAMI
30 dag gotowego makaronu lasagna,
25 dag pieczarek,
10 dag startego sera cheddar,
2 łyżki startego parmezanu,
3 łyżki oleju,
1 ½ łyżki masła,
sól, pieprz.
Sos boloński :
25 dag mielonej wołowiny,
5 dag wędzonego boczku,
1 cebula,
1 marchew,
1 łodyga selera naciowego,
30 dag pomidorów
(lub 1 puszka pasty pomidorowej,)
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki),
2 łyżki oleju,
po 1 łyżce suszonego tymianku,
bazylii, estragonu,
Przygotować sos : cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. Kiedy boczek się zrumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor.
Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować. Gdy płyn
wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godz. na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju ugotować makaron al dente.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian : makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki.
Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min w piekarniku, w temp. 180 st.C.
Gryzmek