ZAPIEKANKA SNIADANIOWA.doc

(26 KB) Pobierz

 

 

 

                     

                                   ZAPIEKANKA SNIADANIOWA           

 

                                       40 dag ziemniaków,

                                         1 czerwona papryka,

                                         2 cebule,

                                       10 dag boczku wędzonego,

                                       10 dag sera gouda,

                                         4 jajka,

                                       ½ szklanki śmietany,

                                         1 łyżka natki pietruszki,

                                            gałka muszkatołowa,

                                            pieprz, sól.

 

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w krążki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, boczek pokroić w paseczki.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, lekko podsmażyć na złoty kolor. Włożyć paprykę i wszystko smażyć 5 min. Dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć dalej, aż spód będzie miał złotobrązowy kolor.

Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, szczyptą startej gałki muszkatołowej, pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu cayenne, wylać na ziemniaki i dalej trzymać na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną, a ser roztopi. Podawać na ogrzanym talerzu posypane natką pietruszki. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin