ZAPIEKANKA Z RYBY
40-50 dag filetów z dorsza,
15 dag boczku wędzonego,
50 dag ziemniaków,
10 dag cebuli,
20 dag groszku zielonego,
1 łyżka siekanej zieleniny,
1-2 jajka,
¼ l mleka,
5 dag sera tartego tylżyckiego
(lub innego żółtego),
sól, pieprz
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokrajać na niewielkie, cienkie plasterki. Filety podzielić na małe płaskie kawałki.
W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem oraz szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwę, którą powinny stanowić plasterki boczku, zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem.
Zapiec w gorącym piekarniku (ok. 30 min) i przed podaniem posypać siekaną zieleniną.
Gryzmek