ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI

 

 

 

                                      ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI

                                                

 

                                                1½ kg ziemniaków,

                                                 30 dag ostrego sera

                                                      (warmiński, tylżycki, cheddar),

                                                   2 szklanki śmietany,

                                                   2 jajka,

                                                   1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry

                                                      lub mysliwskiej                            

                                                   2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

                                                   2 łyżki masła lub margaryny,

                                                   3 łyżki tartej bułki,

                                                      sól,

                                                      pieprz.

 

                    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować

            5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na

tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i    posypać                  bułką tartą. Układać w nim ziemniaki, przesypując serem i przyprawami.Zalać potrawę śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera i przypraw. 

Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed podaniem posypać natką. 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin