Ryż z soczewicą.doc

(28 KB) Pobierz
Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą

Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 2 godz.

 

120 g soczewicy,

230 g ryżu,

1-2 łyżki oliwy,

woda,

1 cebula,

2 łyżki sklarowanego masła lub oleju,

sól, pieprz,

1 łyżka ziaren sezamowych,

140 ml naturalnego jogurtu,

1 łyżeczka mięty,

1/8 łyżeczki chilli.

 

 

1. Soczewicę przebrać, umyć pod bieżącą wodą. Ryz umyć i moczyć przez 30 min. w

dużej ilości wody. Stara soczewica również wymaga moczenia.

 

2. Soczewicę przełożyć do tak dużego garnka, aby ryz i soczewica wypełniły go do polowy. Zalać wodą na wysokość 3 cm. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (od 15 min. do 1 godz.). Dodać wody jeśli trzeba. Stara soczewica wymaga dłuższego gotowania.

 

3. Do ugotowanej soczewicy dodać odcedzony ryz. Dobrze wymieszać, dodać sól,

pieprz, 1 lub 2 łyżki oliwy i zalać wodą na wysokość 8 cm od dna garnka. Zagotować, zmniejszyć ogień, zakryć pokrywka i gotować 15 min. Sprawdzić, czy ryż jest gotowy. Jeśli trzeba, gotować jeszcze 5 min.

 

4. Cebule pokroić na plasterki i usmażyć na złoty kolor na maśle lub oleju.

Obsuszyć na bibułce.

 

5. Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni.

 

6. Ryz z soczewica przełożyć do miski, przybrać smażona cebulą i posypać ziarnem sezamowym. W osobnej misce podać jogurt wymieszany z miętą i chilli.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin