chleb na drozdzach.txt

(1 KB) Pobierz
Chleb...
Tak tak ! W dukanie mo�na je�� kanapki :) D�ugo szuka�am przepisu na idealny chleb
i znalaz�am :) Kszta�tem przypomina razowy w smaku r�wnie�, tylko, �e jest wilgotniejszy.
�atwy do zrobienia, tylko potrzebujemy 1,5h i chlebu� gotowy i mo�na si� zajada�.
Ale uwaga! ca�y bochenek musi nam wystarczy� na 6 dni-mniej wi�cej po 2-3 kromki.
Polecam z czystym sumieniem!
Sk�adniki na bochenek wielko�ci 21cm x 10cm:
0,5 op. dro�d�y
0,5 szkl m�ki kukurydzianej
1 �y�eczka s�odzika do pieczenia
1 �y�eczka soli
0,5 szkl ciep�ej wody
1 op. otr�b owsianych (150g)
1 ma�y jogurt naturalny (180g)
3 ��tka
Otr�by zala� jogurtem odstawi� do nasi�kni�cia.
Dro�d�e rozpu�ci� w 0,5 szkl. wody, doda� s�odzik i wymiesza� z m�k� kukurydzian�.
Odstawi� w ciep�e miejsce do wyro�ni�cia. Gdy ju� wyrosn�� doda� do otr�b�w, doda�
��tka i s�l. Wymiesza� r�k� do po��czenia sk�adnik�w. Ciasto wyla� do formy wysmarowanej
parafin� i wysypan� otr�bami.
Odstawi� w ciep�e miejsce do wyro�ni�cia na p� godziny.
Piekarnik nagrza� do 220 stopni. Piec 30-35min. Zostawi� w wy��czonym piekarniku
i z otwartymi drzwiczkami na p� godzinki. Wyj�� z formy i zostawi� do ca�kowitego
wystygni�cia. Przechowywa� w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin