MIĘSZANA SAŁATKA Z FILETAMI Z PSTRĄGA
2 główki cykorii
10 dag roszponki
1 pęczek rzodkiewek
2 ugotowane marchwie
1 czerwona papryka
4 filety z wędzonego pstrąga
1 pęczek różnych ziół
(trybuli, bazylii i szczypiorku garść
rzeżuchy wodnej)
2 łyżki octu ziołowego
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżki oleju z kiełków
2 jaja ugotowane na twardo
Cześć od korzenia cykorii skrócić i ostro zakończonym nożem wyciąć głąby. Cykorię pokroić w paski, opłukać zimna wodą i osaczyć, Roszponkę oczyścić, dokładnie umyć i osaczyć lub odwirować. Rzodkiewki umyć, osuszyć ściereczką i pokroić razem z marchwią w plasterki.
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, wytrzeć i pokroić w kostkę. Filety rybne rozdrobnić. Zieleninę opłukać zimną wodą, osuszyć i drobno posiekać,
Ocet wymieszać z solą i musztarda. Ubić z olejem, na koniec dodać zieleninę. Wszystkie przygotowane na sałatkę składniki wymieszać delikatnie z sosem, Jajka obrać ze skorupek, drobno posiekać i posypać nimi sałatkę.
Gryzmek