SAŁATKA Z BROKUŁÓW I RZODKIEWEK
80 dag brokułów
1 łyżeczka soli
2 jaja
1 mały por
1 twardy pomidor
5-6 rzodkiewek
1 marynowana papryka
3 łyżki octu winnego
po szczypcie soli. czarnego
pieprzu i utartej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cukru
1 łyżka ostrej musztardy
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 łyżki świeżo pokrojonej zielonej pietruszki
Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Od kroić łodygi. Łodygi obrać, pokroić na kawałki i gotować przez 6 minut całkowicie przykryte osoloną wodą. Dodać różyczki i gotować wszystko razem pod przykryciem dalsze 6 minut.
Brokuły wyłożyć na sito, osaczyć i ostudzić. Skorupki jaj nakłuć na zaokrąglonym końcu. Jaja włożyć do wrzącej wody i gotować w odkrytym garnku na dużym ogniu przez 10 minut. Ugotowane jaja opłukać zimną wodą, obrać i ostudzić.
Od kroić ciemne liście pora oraz korzenie. Przekroić por wzdłuż, umyć dokładnie i pokroić na plasterki. Pomidory umyć, przekroić na pół. Usunąć nasadę ogonka i nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki umyć, oczyścić i grubo posiekać.
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Ocet wymieszać z solą, przyprawami, cukrem, musztardą i olejem. Przygotowane składniki sałatki i zieleninę wymieszać z sosem.
Sałatkę odstawić na 10 minut. Przed podaniem posypać drobno posiekanym jajkiem.
Gryzmek