SAŁATKA Z JAJKAMI
po 125 g szpinaku i liści mniszka
1 pojemniczek rzeżuchy
10 dag tłustego twarogu
20 dag jogurtu
po 1 łyżce oleju słonecznikowego
i soku cytrynowego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki niezbyt ostre) musztardy
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
2 szalotki
3 jaja ugotowane na twardo
Liście szpinaku i mniszka umyć, przebrać; łodygi szpinaku usunąć. Liście osączyć lub odwirować i pokroić w cienkie paski. Rzeżuchę ściąć, umyć i osaczyć.
Ser rozgnieść widelcem, ucierać dolewając stopniowo jogurt, aż powstanie kremowy sos. Dodać olej, sok cytry sól, musztardę i pieprz. Szalotki obrać, pokroić w cienkie krążki i wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.
Sałatkę rozłożyć na czterech talerzach. Jajka obrać, grubo posiekać i posypać nimi sałatkę. Sos podać oddzielnie.
Na sałatkę z dzikiego mniszka nadają się jedynie młodziutkie, delikatne listki; starsze, ciemnozielone liście są gorzkie.
Gryzmek