GOLDWASSER – ZŁOTA WODA Zestaw na 1 litr lokieru.
35 ml zaprawy Goldwasser, 45 dag cukru, 25 ml koniaku lub winiaku, 430 ml spirytusu o mocy 95ż, 60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser: 5 g anyzku gwiazdzistego, 2 g cynamonu (kory), 3 g galki muszkatolowej, 1 g gozdzikow, 1 g kardamonu, 4 g kolendry, 4 g melisy, 2 g miety pieprzowej, 1 g rozmarynu, 6 g skorki cytrynowej, 8 g skorki pomarańczowej, 500 ml spirytusu o mocy 55%
Przygotować zaprawę: 300 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 210 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55ż.2. Surowce przeznaczone na zaprawę rozdrobnić, włożyć do słoja, zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymac w ciepłym miejscu.
Zaprawę zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodać koniak i spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy.
Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować. Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru.
Gryzmek