KASZKA KRAJANA DO ROSOŁU.doc

(24 KB) Pobierz

                    

 

 

                       KASZKA KRAJANA DO ROSOŁU           

 

 

 

                       12,5 dag kaszki krakowskiej,

                            3 dag masła,

                            1 łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki,

                          ½ litra wody, sól.

 

 

Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nieco soli, usiekaną drobno natkę pietruszki, masło i powoli wsypywać kaszkę, cały czas mieszając trzepaczką do sosów, aby nie powstawały grudki.

Gotować kilka minut aż kaszka zgęstnieje, szybko wykładać na płaskie półmiski, wygładzając drewnianą łopatką moczoną w zimnej wodzie i pozostawić na 1 godzinę, aby kaszka stężała po czym pokroić ostrym nożem w równiutkie kostki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin