LESZCZ URODZINOWY Z GRZBAMI.doc

(26 KB) Pobierz
Leszcz urodzinowy z grzybami

 

 

                      LESZCZ URODZINOWY Z GRZYBAMI

 

 

 

                                1 leszcz wagi 2,5-3 kg,

                              50 dag prawdziwków świeżych

                                   bądź mrożonych,

                                1 marchewka,

                                1 pietruszka, kawałek selera

                                   lub 1 kostka bulionowa,

                                2 łyżki octu,

                                1 liść laurowy,

                               5 ziaren ziela angielskiego,

                                2 goździki,

                                1 szklanka białego wina,

                                2 żółtka,

                                1 łyżka mąki,

                                1 łyżka cukru,

                              10 dkg masła, sól i pieprz

 

 

 

 

 

Leszcza sprawić, odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, skropić octem i pozostawić na pół godziny. Z głowy, ogona i kręgosłupa, warzyw z dodatkiem przypraw ugotować 2 szklanki gotowego wywaru.

Prawdziwki oczyścić i pokroić w paski. W rondlu rozpuścić masło i usmażyć na nim kawałki ryby opruszone mąką. Wyjąć rybę, wrzucić na ten sam tłuszcz grzyby.

Na usmażone grzyby położyć rybę, wlać wywar i wino, dodać sól, pieprz i cukier.  Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Nie mieszać.

Leszcza wyjąć na głęboki półmisek, wywar zaciągnąć żółtkami i tak powstałym sosem polać obficie rybę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin