WYKWINTNE DANIE ZE SMARDZY
1 plat ciasta francuskiego,
masło,
1 cebula,
pieprz, sól
smardze (murchle),
1 łyżka pietruszki
1 mały ząbek czosnku
Małe miseczki czy filiżanki żaroodporne ustawić na blasze "do góry nogami". Piec rozgrzać do 220°C.
Płat francuskiego ciasta kupnego rozwałkować do 1.5 wielkości (np. 20 cm brzeg będzie miał 30 cm), utrzymując kształt prostokąta.
Pokroić ciasto na kwadraty (wielkość zależy od miseczek). Kwadraty układać na miseczkach i delikatnie zagiąć
w dół, żeby przybrały kształty miseczek, ale nie dotykały blachy. Upiec.
Osobno usmażyć smardze na maśle z odrobina pietruszki i czosnku. Usmażyć osobno cienko pokrojona cebule aż stanie się złota. Każdą miseczkę z ciasta ułożyć na ładnym talerzyku, na dno ułożyć łyżkę usmażonej cebuli, na to 2-3 łyżki usmażonych smardzy.
Posypać świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi: Talerzyk można "wyścielić" liściem sałaty.
Gryzmek