ZAPIEKANKA Z MAKARONU
50 dag makaronu
(kolanka, muszelki, kokardki),
25 dag białego sera,
1 cebula,
10-15 dag żółtego sera,
2 marynowane papryki czerwone,
oregano, pieprz, sól,
tłuszcz do wysmarowania formy.
Ugotować makaron (powinien być trochę nie dogotowany).W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Ser biały rozdrobnić, wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty dobry do zapiekania (mozzarella, cheddar) zetrzeć na tarce. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ugotowany makaron wymieszać w misce z białym serem, doprawić oregano i przełożyć do przygotowanego naczynia.
Posypać startym żółtym serem. Zapiekać 10 min w gorącym piekarniku, tak aby ser się stopił i lekko zarumienił. Po wyjęciu udekorować paskami marynowanej czerwonej papryki. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Gryzmek