Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera cz. II.pdf
(
873 KB
)
Pobierz
47059798 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
"Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera – cz. II"
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij
Darmowa publikacja
dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśl
i
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
& Tomasz Rezner
Data: 8.06.2007
Tytuł: Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera – cz. II (fragment utworu)
Autor: Tomasz Rezner
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL:
kontakt@zlotemysli.pl
Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli” dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej
książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej
odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne
naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli”
nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe
z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana, ani w jakikolwiek
inny sposób reprodukowana, powielana, ani odczytywana w środkach publicznego
przekazu bez pisemnej zgody wydawcy. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną,
fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub
innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
9. WSTĘP DO CZEŚCI DRUGIEJ
.............................................................................5
CEL
.
.................................................................................................................6
10.1.
Uczciwość
.................................................................................................................7
10.2.
Świadomość
.
...........................................................................................................7
10.3.
Odpowiedzialność
.
.................................................................................................8
10.4.
Wyznacz sobie, jaką chcesz mieć sylwetkę
............................................................9
10.5.
Termin osiągnięcia zamierzonych efektów
.........................................................10
10.6.
Utrzymanie wyników
.
...........................................................................................11
POJĘCIA
.........................................................................................................12
11.1.
Nazewnictwo
..........................................................................................................12
11.1.1.
Nadwaga
.
.........................................................................................................12
11.1.2.
Otyłość
.
...........................................................................................................13
11.1.3.
Odchudzanie
.
..................................................................................................13
11.1.4.
Semantyka niektórych przedrostków
...........................................................14
11.2.
Normy
.
....................................................................................................................15
11.2.1.
Tabele
.
.............................................................................................................15
11.2.2.
Nomogramy
.
..................................................................................................15
11.2.3.
Przyjęte zwyczaje środowiskowe i kulturowe
...............................................15
11.2.4.
Własne metody porównawcze
.
......................................................................16
11.2.5.
Moje propozycje pomiaru
.
............................................................................16
11.2.5.1.
Metoda liniału
.
.......................................................................................16
11.2.5.2.
Metoda pomiaru fałdu skórnego
...........................................................17
DIETY
.
...........................................................................................................20
12.1.
Zróżnicowanie
.......................................................................................................20
12.2.
Składniki
.
..............................................................................................................20
12.2.1.
Woda i elektrolity
.
.........................................................................................21
12.2.2.
Sole mineralne
.
.............................................................................................22
12.2.3.
Makroelementy
.
............................................................................................22
12.2.4.
Mikroelementy
.
.............................................................................................22
12.2.5.
Witaminy
.
......................................................................................................22
12.2.6.
Węglowodany
.
...............................................................................................23
12.2.7.
Białka i kwasy nukleinowe
.
..........................................................................23
12.2.8.
Tłuszcze
.
........................................................................................................24
12.2.9.
Błonnik
.
.........................................................................................................25
NAWYKI
.........................................................................................................26
13.1.
Nawyki a okoliczności
...........................................................................................27
13.2.
Mody
.
.....................................................................................................................27
13.3.
Przekarmianie dzieci
............................................................................................28
13.4.
Ilość posiłków na dobę
.........................................................................................28
13.5.
Śniadanie
...............................................................................................................30
13.6.
Popijanie pokarmu płynem
..................................................................................30
13.7.
Przyprawy i ulubione smaki
..................................................................................31
POKARMY ZAWIERAJĄCE GŁÓWNE SKŁADNIKI ŻYWIENIOWE
..................33
14.1.
Węglowodany, czyli cukry
....................................................................................33
14.1.1.
Produkty zawierające dużo węglowodanów
.................................................34
14.2.
Lipidy, czyli tłuszcze
.............................................................................................35
14.2.1.
Produkty zawierające tłuszcze roślinne
.......................................................35
14.2.2.
Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce
....................................................36
14.3.
Białko oraz peptydy
..............................................................................................36
14.3.1.
Produkty zawierające białko zwierzęce
........................................................37
14.3.2.
Produkty zawierające białko roślinne
..........................................................37
14.4.
Błonnik
.................................................................................................................37
14.4.1.
Pokarmy zawierające błonnik
.
.....................................................................38
10.
11.
12.
13.
14.
OWOCE I WARZYWA
......................................................................................39
WAPŃ
.
...........................................................................................................40
Pokarmy zawierające wapń
..................................................................................40
JAK JEŚĆ ZDROWO I JESZCZE DO TEGO Z
PRZYJEMNOŚCIĄ
........................41
Jak jeść
...................................................................................................................41
17.1.1.
Smak
.
..............................................................................................................41
17.1.2.
Kęsy
.
...............................................................................................................42
17.1.3.
Gryzienie i żucie
.
...........................................................................................43
Przyjemność z jedzenia
.........................................................................................45
17.2.1.
Smak
.
..............................................................................................................45
17.2.2.
Zdrowie
.
.........................................................................................................45
17.2.3.
Sylwetka
.
........................................................................................................45
SPOŻYWANIE POKARMÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻĄ ILOŚĆ WODY
.............46
KONTROLA I ILOŚĆ SPOŻYWANYCH POKARMÓW
........................................48
PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE POTRAW
..............................................................51
PRAWIDŁOWA KOLEJNOŚĆ SPOŻYWANIA POKARMÓW
..............................55
BIAŁKO W POŻYWIENIU
...............................................................................57
PRZYPRAWY
..................................................................................................59
NAWYKI I ZWYCZAJE
...................................................................................60
UŻYWKI
..............................................................................................61
ZAKOŃCZENIE
...................................................................................64
15.
16.
16.1.
17.
17.1.
17.2.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
DIETA FIZJOLOGICZNA TOMASZA REZNERA CZ. II -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Tomasz Rezner
● str.
5
10.
Cel
Cel
Aby w ogóle coś osiągnąć, trzeba mieć wytknięty cel i określić
kierunek dążenia. Ponieważ czytasz ten poradnik, mogę wnioskować,
że chcesz mieć szczupłą sylwetkę. Zamiar ten może wywodzić się
z różnych powodów, ale nie ma to w twej chwili większego znaczenia.
Ważne jest to, że decydujesz się osiągnąć swój cel.
Oprócz
wspaniałej sylwetki, zachowasz zdrowie.
Do tego konieczne
jest odpowiednie postępowanie, abyś nie zboczył/a z wytyczonego
działania.
W mojej metodzie, którą ze względów autorskich i praktycznych
nazwałem
metodą Tomasza Reznera
, podam Ci, jak ten cel
osiągnąć w sposób przyjemny, zdrowy i fizjologiczny, a następnie
utrzymać wspaniałe efekty.
Metoda, którą opracowałem, nie jest jakimś niesamowicie
nowatorskim odkryciem, lecz bazuje na fizjologii organizmu
ludzkiego tak pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Weźmy tu
pod uwagę, że ludzkość też trwa już dość długo, a nasze organizmy
i sposób ich funkcjonowania nie zmieniły się w sposób znaczący od
przynajmniej 10 000 lat (jest to bardzo delikatne założenie).
Moja metoda opiera się na wielu znanych i jednocześnie często
ignorowanych prawdach, a jest genialna ze względu na prostotę,
łatwość stosowania, skuteczność, ekologię i fizjologię, wpływ na
psychikę i jeszcze inne czynniki. Często tłumy ludzi przechodzą obok
jakichś zjawisk i nie dostrzegają sedna sprawy, a dopiero gdy ktoś
zbierze i opracuje rządzące nimi prawa, wszyscy dziwią się, że to jest
takie proste i oczywiste, że nawet dziecko to zrozumie, a przez tyle lat
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Tomasz Rezner
10.
Plik z chomika:
joe77joe77
Inne pliki z tego folderu:
ZWYRODNIENIA SZYJNEGO ODCINKA KRĘGOSŁUPA.doc
(57 KB)
ZWYRODNIENIA SZYJNEGO ODCINKA KRĘGOSŁUPA(1).doc
(57 KB)
Badania bez tajemnic.doc
(331 KB)
centrum zywienia optymalnego.doc
(1830 KB)
naturalne metody leczenia.doc
(3259 KB)
Inne foldery tego chomika:
Archaeus samoleczenia
Audio kurs-świadomy sen
Ciąża
Ćwiczenia na kręgosłup
Człowiek, Zdrowie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin