Cebula nadziewana tuńczykiem
Składniki:
· 4 duże cebule
· 4 łyżki kaszy kuskus
· 1 ząbek czosnku
· 2 plasterki wędzonego boczku
· 1 szklanka bulionu
· sól, pieprz
· 2 łyżki oleju
· 1 łyżka startego sera
· sok z cytryny
Wykonanie:
Cebulę włożyć do osolonego i zakwaszonego wrzątku(sokiem z cytryny), gotować 5 min, wyjąć, osączyć, wyjąć środki, pozostawić 1 cm ścianki. Część wyjętych środków posiekać, usmażyć z pokrojonym w paski boczkiem. Kuskus zalać gorącym bulionem, zostawić na 5 min. pod przykryciem, wymieszać z podsmażoną cebulą, czosnkiem solą i pieprzem. Napełnić cebule, na wierzchu położyć paski bekonu, posypać serem, zapiekać 10 min. w 180oC.
Madagaskar19