FASZEROWANE CEBULE.doc

(25 KB) Pobierz
FASZEROWANE CEBULE

 

 

 

                      FASZEROWANE CEBULE        

 

 

                                 6 dużych białych cebul

                                 1 łyżeczka winnego octu

                                 1 szklanka długoziarnistego ryżu (1 saszetka)

                                    olej

                                    natka pietruszki

                                   sól, szczypta imbiru i ostrej papryki

 

 

   Ryż ugotować. Cebule obrać, odciąć górną część, środki wyjąć, pozostawiając zewnętrzną warstwę ok. ½ cm. W garnku zagotować ok. 1l wody, wlać do niej ocet winny, włożyć cebulowe miseczki, obgotować ok. 5 min wyjąć i osączyć.

   Środki z trzech cebul posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać ugotowany ryż, chwilę przesmażyć i doprawić do smaku. Natkę opłukać i drobno posiekać następnie dodać do ryżu.

   Cebulę wypełnić farszem, można posypać startym żółtym serem i przykryć cebulowym wieczkiem. Tak przygotowane cebulki włożyć do szerokiego rondla i podlać niewielką ilością gorącej wody.

   Rondel przykryć pokrywką, cebulę dusić na małym ogniu przez ok. 20 min. Podawać na ciepło lub zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin