FASZEROWANE CEBULE
6 dużych białych cebul
1 łyżeczka winnego octu
1 szklanka długoziarnistego ryżu (1 saszetka)
olej
natka pietruszki
sól, szczypta imbiru i ostrej papryki
Ryż ugotować. Cebule obrać, odciąć górną część, środki wyjąć, pozostawiając zewnętrzną warstwę ok. ½ cm. W garnku zagotować ok. 1l wody, wlać do niej ocet winny, włożyć cebulowe miseczki, obgotować ok. 5 min wyjąć i osączyć.
Środki z trzech cebul posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać ugotowany ryż, chwilę przesmażyć i doprawić do smaku. Natkę opłukać i drobno posiekać następnie dodać do ryżu.
Cebulę wypełnić farszem, można posypać startym żółtym serem i przykryć cebulowym wieczkiem. Tak przygotowane cebulki włożyć do szerokiego rondla i podlać niewielką ilością gorącej wody.
Rondel przykryć pokrywką, cebulę dusić na małym ogniu przez ok. 20 min. Podawać na ciepło lub zimno.
Gryzmek