FETA SMAŻONA Z ZIOŁAMI
40 dag sera typu feta,
1 cebula,
5 łyżek oliwy,
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku,
pieprz
oliwa do smażenia
Fetę dokładnie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę o boku około 2 cm, włożyć do salaterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulą, obranym i zmiażdżonym czosnkiem, świeżymi posiekanymi ziołami oraz pieprzem i Jarzynką.
Przygotowaną marynatą zalać kostki fety, delikatnie wymieszać (by się nie rozpadły). Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie kilka razy obrócić ser, by równomiernie był nasączony marynatą. Kostki fety wyjąć z zalewy, osączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać suszone zioła prowansalskie, włożyć kostki fety i smażyć 5-6 minut (aż się zrumienią ze wszystkich stron). Usmażoną fetę osączyć na bibule kuchennej z nadmiaru oliwy, ułożyć na talerzu. Podawać na gorąco lub na zimno.
Smażona feta to świetny dodatek do sałatki warzywnej, np. ogórkowej, pomidorowej, sałaty lub z kapusty pekińskiej. Fetę możesz przechowywać w marynacie, oczywiście w lodówce, nawet przez miesiąc.
Osączona (niesmażona) jest świetnym dodatkiem także do błyskawicznych kanapek z sałatą lub zapiekanek
Gryzmek