JAMBALAYA Z KREWETKAMI.doc

(27 KB) Pobierz
JAMBALAYA Z KREWETKAMI

 

 

 

                             JAMBALAYA Z KREWETKAMI

 

 

 

                                   35 dag mrożonych krewetek

                                    25 dag gotowanej szynki

                                     1 zielona papryka

                                     1 czerwona papryka

                                     1 cebula

                                      2 ząbki czosnku

                                     1 puszka pomidorów w zalewie

                                     1 szklanka ryżu długoziarnistego

                                    3 szklanki gorącego bulionu instant

                                    2 łyżki oleju

                                     ½ łyżeczki suszonego tymianku

                                     ½ liścia laurowego

                                    1 łyżeczka sosu sojowego

                                    3 krople sosu tabasco

                                      2 łyżki natki pietruszki

                                     1 łyżeczka pieprzu

                                     1 łyżeczka soli

 

   

 

 

   Ryż opłukać i osączyć. Krewetki rozmrozić, wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Szynkę pokroić w kostkę.

           W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz paprykę i dusić na małym ogniu 5 minut, tak aby warzywa się nie przyrumieniły.

Dodać pomidory wraz z zalewą, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz i 2 szklanki bulionu. Dusić 10 minut, następnie włożyć szynkę, oraz krewetki i zagotować.

           Dodać ryż, sos tabasco i sos sojowy. Dusić na małym ogniu około 40 minut, aż ryż będzie miękki. W miarę potrzeby dolewać resztę bulionu. Przed podaniem posypać potrawę natką pietruszki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin