JAMBALAYA Z KREWETKAMI
35 dag mrożonych krewetek
25 dag gotowanej szynki
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w zalewie
1 szklanka ryżu długoziarnistego
3 szklanki gorącego bulionu instant
2 łyżki oleju
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ liścia laurowego
1 łyżeczka sosu sojowego
3 krople sosu tabasco
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
Ryż opłukać i osączyć. Krewetki rozmrozić, wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Szynkę pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz paprykę i dusić na małym ogniu 5 minut, tak aby warzywa się nie przyrumieniły.
Dodać pomidory wraz z zalewą, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz i 2 szklanki bulionu. Dusić 10 minut, następnie włożyć szynkę, oraz krewetki i zagotować.
Dodać ryż, sos tabasco i sos sojowy. Dusić na małym ogniu około 40 minut, aż ryż będzie miękki. W miarę potrzeby dolewać resztę bulionu. Przed podaniem posypać potrawę natką pietruszki.
Gryzmek