JARZYNY JAKO BUDYŃ.doc

(25 KB) Pobierz

 

 

                               

                              JARZYNY JAKO BUDYŃ

 

 

 

                                     1 marchew

                                    1 pietruszka

                                    1 seler

                                    1 por

                                    ½ kalafiora

                                 15 dag cebuli

                                 30 dag ziemniaków

                                    ½ puszki groszku zielonego

                                       koper, sól

                                   6 dag masła

                                   1 dag tartej bułki

 

   

 

 

   Wszystkie jarzyny umyć, oskrobać i rozdrobnić. Koperek i zieloną pietruszkę posiekać. Osolić i tymi jarzynami napełnić budyniową formę, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką.

           Na wierzch kłaść kawałki masła, wstawić w gorącą wodę, nakryć i gotować przez 3 godziny. Potem wyłożyć na półmisek i podawać z sosem podlaskim lub grzybowym. Bardzo smaczne są do tego budyniu młode posiekane grzybki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin