POMIDORY FASZEROWANE
10 pomidorów
15 dag rokpola
15 dag kiełbasy salami w plasterkach
4 - 5 małych ogórków marynowanych
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka tartego chrzanu
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
ostra papryka mielona sól
Pomidory umyć, odkroić wierzchołki. Dolne części wydrążyć, pozostawiając półcentymetrową warstwę miąższu przy skórce.
Ser starannie rozgnieść widelcem, dodać miąższ z pomidorów, wędlinę pokrojoną w wąskie paseczki, ogórki pokrojone w bardzo drobną kostkę oraz posiekany szczypiorek.
Wymieszać z orzechami, chrzanem, jogurtem i majonezem.
Przyprawić do smaku papryką i solą. Napełnić pomidory farszem, przykryć odkrojonymi czapeczkami. Ułożyć na półmisku wyścielonym sałatą.
Gryzmek