POMIDORY FASZEROWANE SZPINAKIEM
6 wydrążonych pomidorów
1 cebula pokrojona w kostkę
50 dag świeżego szpinaku
15 dag wędzonego boczku
10 dag pieczarek
4 łyżki oleju
sól, pieprz
` Wnętrze pomidorów posolić i odstawić do góry dnem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek pokrojony w małe plasterki.
Dodać cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę, smażyć razem.
Dodać zblanszowane, odciśnięty i grubo posiekany szpinak, doprawić i zdjąć z ognia. Wymieszać i napełniać osuszone pomidory.
Ułożyć ciasno w posmarowanej olejem formie, przykryć obciętymi czubkami i wstawić do gorącego piekarnika - 200ºC. Piec 15 - 20 minut, podawać gorące.
Gryzmek