ZAPIEKANKA WARZYWNO – OWOCOWA
25 dag gotowych łazanek
40 dag kapusty
2 cebule
25 dag wieprzowiny
3 jabłka
8 śliwek
3 łyżki masła
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kapustę oczyścić, poszatkować, obgotować w osolonej wodzie.
Wieprzowinę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.
W naczyniu rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać mięso i zrumienić.
Na koniec oprószyć szczyptą cząbru i majeranku, wlać 1/2 szklanki wody i dusić 15 minut. Owoce umyć, śliwki wydrylować.
Jedno jabłko przepołowić, pozostałe pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
W żaroodpornym naczyniu kolejno ułożyć : połowę łazanek i kapusty, mięso z cebulą, pozostałą kapustę i łazanki, dekoracyjnie jabłka oraz śliwki. Każdą warstwę posypać cząbrem, majerankiem oraz pieprzem.
Resztę masła roztopić, polać potrawę, po czym wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180ºC.
Gryzmek