ZAPIEKANKA WARZYWNO.doc

(26 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA WARZYWNO – OWOCOWA

 

                     ZAPIEKANKA WARZYWNO – OWOCOWA

 

 

 

 

                                25 dag gotowych łazanek

                               40 dag kapusty

                                 2 cebule

                               25 dag wieprzowiny

                                   3 jabłka

                                 8 śliwek

                                   3 łyżki masła

                                   1 łyżeczka cząbru

                                 1 łyżeczka majeranku

                                      sól, pieprz

 

 

 

  Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu.

Kapustę oczyścić, poszatkować, obgotować w osolonej wodzie.

Wieprzowinę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.

W naczyniu rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać mięso i zrumienić.

   Na koniec oprószyć szczyptą cząbru i majeranku, wlać 1/2 szklanki wody i dusić 15 minut. Owoce umyć, śliwki wydrylować.

Jedno jabłko przepołowić, pozostałe pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

             W żaroodpornym naczyniu kolejno ułożyć : połowę łazanek i kapusty, mięso z cebulą, pozostałą kapustę i łazanki, dekoracyjnie jabłka oraz śliwki. Każdą warstwę posypać cząbrem, majerankiem oraz pieprzem.

             Resztę masła roztopić, polać potrawę, po czym wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180ºC.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin