ZUPA PARMEZANOWA Z PIETRUSZKĄ.doc

(25 KB) Pobierz
ZUPA PARMEZANOWA Z PIETRUSZKĄ

 

 

 

                   ZUPA PARMEZANOWA Z PIETRUSZKĄ

             

             

 

                                        5 jajek

                                            75 g parmezanu

                                              1 kostka bulionu wołowego 

                                              1 pęczek pietruszki

                                              1 gałka muszkatołowa

                                                 sól i pieprz do smaku

 

 

 

   Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść w niej kostkę bulionową. Do miski wbij 5 jajek i zetrzyj parmezan. (Zostaw 1/3 sera, żeby zetrzeć do gotowej zupy.)

    Dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka z parmezanem, aby uzyskać jednolitą masę. Wlej do niej gorący bulion, cały czas przy tym mieszając.

          Postaw zupę na mały ogień i podgrzej. Nie przestawaj mieszać. Parmezan z jajkami powinien uformować się w miękkie grudki. Dodaj sól, pieprz i zetrzyj trochę gałki muszkatołowej do smaku.

            Rozlej do miseczek i posyp resztą startego parmezanu. Na wierzch dodaj posiekaną natkę pietruszki.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin