ZUPA PARMEZANOWA Z PIETRUSZKĄ
5 jajek
75 g parmezanu
1 kostka bulionu wołowego
1 pęczek pietruszki
1 gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść w niej kostkę bulionową. Do miski wbij 5 jajek i zetrzyj parmezan. (Zostaw 1/3 sera, żeby zetrzeć do gotowej zupy.)
Dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka z parmezanem, aby uzyskać jednolitą masę. Wlej do niej gorący bulion, cały czas przy tym mieszając.
Postaw zupę na mały ogień i podgrzej. Nie przestawaj mieszać. Parmezan z jajkami powinien uformować się w miękkie grudki. Dodaj sól, pieprz i zetrzyj trochę gałki muszkatołowej do smaku.
Rozlej do miseczek i posyp resztą startego parmezanu. Na wierzch dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Gryzmek