ZUPA RYBNA ALA CHIŃSKA
70 dag filetów rybnych
1 opakowanie mieszanki chińskiej hortex
1 puszka kiełków soi
2 białka
3 łyżki mąki kartoflanej
2 kostki rosołowe warzywne
mieszanka chińska 5 smaków /kamis/
sos sojowy, sos grzybowy
tabasco, magi, wegeta
W większym garnku gotujemy wywar z kostek rosołowych, wywar wstępnie przyprawiamy sosami i mieszanką. Białka dobrze rozbełtać pół na pół z wodą i szczyptą soli.
Na wrzący wywar wlewamy białko energicznie mieszając widelcem tak aby powstały drobniutkie kluseczki, następnie dodajemy pokrojoną w paski rybę.
Ja osobiście używam mrożonych płatów z maruna, ze względu na brak ości. Rybę jest dobrze pokroić lekko zamarzniętą wyjdą wtedy równe kawałeczki /ok. 0.5*2 cm/ Kiedy w garnku zacznie wrzeć dodajemy rozmrożone warzywa, i przyprawiamy do smaku.
Na koniec zupę zagęszczamy mąką kartoflaną. Zupę należy gotować dość szybko żeby kawałki ryby się nie rozpadły.
Na dnie talerza układany kiełki soi i dajemy trzy krople tabasco, zalewamy gorącą zupą. Gotową zupę posypujemy siekaną zieloną cebulką.
Gryzmek